Information till boende

Andrahandsuthyrning

Vill du hyra ut din lägenhet och/eller garageplats i andra hand måste du först göra en ansökan hos styrelsen, varefter beslut fattas. Läs mer under Andrahandsuthyrning.


Brandvarnare

Samtliga lägenheter är i enlighet med lag utrustade med brandvarnare. Det är dock ditt ansvar som lägenhetsinnehavare att se till att brandvarnarna fungerar. Tips är att kontrollera batteriet regelbundet t ex i samband med första advent.

Brandvarnare finns också installerade i trapphusen. Om du misstänker en brand, ska du larma 112. Brinner det i trapphuset eller i en grannlägenhet ska du stanna inne i din egen lägenhet med stängd dörr i väntan på hjälp.


Bredband

Bredbandsuppkoppling är installerat i samtliga lägenheter och 100/10 Mbit via Tele2 ingår i avgiften. Om du saknar router eller har frågor kring TV och internet, kontakta Tele2. Även fiber finns indraget i fastigheten.


Cyklar

Vi har ett separat cykelrum på gården som öppnas med samma nyckel som till din lägenhet. Det är trångt om utrymmet så tänk på att parkera med hänsyn till dina grannar.

Enbart aktiva cyklar får stå i cykelrummet. Obrukbara sådana bör slängas på lämplig återvinningsstation.


Eltillsyn

I samband med att man flyttar in i sin lägenhet görs en eltillsyn av HSB. Detta för att säkerställa att eldragningen är korrekt och fackmannamässigt utfört.


Fläktsystem och ventilation

Vi har idag ett fläktsystem som är sammankopplat i hela byggnaden, från köket till badrummet vilket gör att det är viktigt att inte koppla in något annat på det befintliga systemet då detta kan orsaka problem runt om i husets ventilation. Obligatoriskt med fläkt av så kallad ALLIANCE typ. I de fall lägenheten har kvar sin originalfläkt är den utav märket FAXE.

Nya fläktar kan tex. köpas av märket Franke. Det går att köpa fläktar märkta för villabruk (tex. 440-16) men då måste man isolera bort den svarta styrledaren vilken annars är strömförande. Installationen måste genomföras av en behörig elektriker.

Ventilation är av typen mekanisk frånluft. Godkänd OVK och ombyggnad genomfördes 1997 och 2002. Du får INTE göra några ingrepp i ventilationen, byta don eller på annat sätt påverka flödet utan att ha skriftligt tillstånd från styrelsen. Elektriska fläktar får absolut inte installeras i anslutning till det allmänna systemet.


Ljudnivå

Tänk på att huset är gammalt och därmed lyhört. Planerar du för fest så kontakta gärna dina närmaste grannar så ökar förståelsen för att det kanske låter lite extra vid det här tillfället.

Om du blir störd av din granne skall du i första hand kontakta denne. Hjälper inte detta skall du kontakta styrelsen. Då är det viktigt att du kan dokumentera störningarna. 


Parkering

Gatuparkering är gratis i området.

Vi har 5 mc/moped-platser i huset, kostnad för dessa är 100 kr/månad. Vid intresse kontakta styrelse för plats på kölista.


Renhållning och sopsortering

Det finns två soprum för hushållssopor och matavfall (papperspåsar för matavfall finns i båda soprummen). Observera att du EJ får ställa möbler, kartonger, julgranar eller annat skrymmande i soprummen, då detta ej ingår i normala hushållssopor. Återvinningsstation finns vid västra gaveln. Här slänger du batterier, tomglas, kartonger, tidningar mm.

Det är förbjudet att förvara saker i trappuppgångar, samt utanför förråden i källare och på vinden.


Renovering och underhåll

Vid renovering bör du meddela närmsta grannar om vilken period du planerar ditt arbete. Undvik i möjligaste mån att utföra renoveringsarbete sent på kvällen, såväl vardag som helg samt tidigt på morgonen lördag och söndag.

Vid större renoveringar såsom kök och våtrum måste du meddela styrelsen.

Läs våra stadgar (§ 37) innan du påbörjar din renovering.

Vad gäller underhåll och vilket ansvar som faller under bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren kan du läsa om i dokumentet Underhållsansvar.

Under 2023 ändras bostadsrättslagens bestämmelse kring renoveringar, åtgärder och förändringar inom en bostadsrätt. Du kan läsa mer om lagen här.


Rökning

Det är inte tillåtet att röka på vår innergård.


Städning och fastighetsservice

Det infaller 2 gemensamma städdagar per år, en på hösten och och en på våren. Detta är bra tillfälle att träffa sina grannar och socialisera, föreningen brukar även bjuda på mat och fika.

Föreningen anlitar entreprenörer för städning av trapphus och entré samt för viss övrig fastighetsservice såsom trädgårdsskötsel.

Det är viktigt att skilja mellan fel på gemensamma delar av fastigheten och fel i den enskilda lägenheten. Inre reparationer står du som lägenhetsinnehavare själv för.


Tvättstugor

Ska städas efter användning. Rengör tvättmaskiner och tvättmedelsfack. Rengör filtret i torktumlaren. Sopa och torka golven. Använd en tvättpåse när du tvättar skor och kläder med metallbygel så inte maskinerna går sönder av gummi- eller metallbitar. Städutrustning och tvättvagnar får inte flyttas från tvättstugan. Respektera tvättiderna och börja inte tvätta försent så någon annan inte kan börja tvätta på sin bokade tid.


Värme

Lägenheterna är utrustade med vattenburna värmeelement. Om ett element är kallt kan det behöva avluftas.

Det samma gäller om lägenheten är utrustad med vattenburen handdukstork i badrummet. Vattenburna handdukstorkar får ej vara utrustade med termostat.

Såhär gör man:

Det är mycket enkelt att släppa ut luften ur ett element eller en handdukstork med hjälp av en elementnyckel. Luftningsventilen öppnas moturs som en normal vattenkran. Om elementen målats utan maskering av ventilen kan det först vara nödvändigt att avlägsna färg med en syl eller annat spetsigt verktyg. Håll ett glas under ventilen för att fånga upp utströmmande vatten. Vattnet inuti elementet kan vara mycket smutsigt, så skydda väggar och gardiner. Öppna ventilen och låt den vara öppen tills all luft tömts ur elementet. När vatten strömmar ur elementet i en jämn stråle utan avbrott är det tomt på luft. Stäng ventilen.

Elementnycklar finns att köpa hos exempelvis Clas Ohlson eller i VVS-butik.


Övrigt

Vi är fullförsäkrade via Länsförsäkringar. Medlemmen står för egen hemförsäkring, se till att den innefattar bostadsrättstillägg.

Trägårdsintresse finns i föreningen och vi har därför bildat en trädgårdsgrupp. Är du intresserad av att gå med vänligen kontakta styrelsen.

Det finns en långsiktig underhållsplan via HSB som uppdateras årligen.

Årsmöte (Stämma) hålls under våren/tidig sommar. 

Frågor kring månadsavin sker via HSB. De nås på telefon 010-442 20 00 och på e-post: boendeservice.gbg@hsb.se.