Historik
Sofiagatan (Bagargården) fick sitt namn 1915, till minne av Oskar II:s gemål, drottning Sofia, som levde 1836-1913.
I avsikt att avhjälpa trångboddhet och bostadsbrist, startades 1925 det kooperativa Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening, sedermera känd som HSB, sin verksamhet i Göteborg. De arbetade efter samma modell som HSB Stockholm (startad 1923) och Göteborgs första projekt blev Brf. Åreskutan. Arkitekten och HSB’s grundare Sven Wallander började rita på projektet, men eftersom han ansågs vara för dyr gick uppdraget i stället till arkitekt Arvid Fuhre. Då fjällen och det alpina var på högsta mode vid tidpunkten, fick vår och flera närliggande föreningar namn efter kända svenska fjälltoppar.
Göteborg Åreskutan var den första av HSB:s bostadsrättsföreningar som byggdes i Göteborg. Ritningar beställdes år 1925 från arkitekt Arvid Fuhre till ett pris av 5,500 kr. Ingenjör Buchman gavs i uppdrag att utarbeta “ritningar och kostnadsförslag till vatten och avlopp samt värme och duschanordningar till varje hus för sig”. Detta var första gången ett landshövdingehus skulle utrustas med dusch i varje lägenhet. Den 2 november 1925 togs det första spadtaget och i slutet av juli 1926 stod så huset äntligen klart. De första medlemmarna kunde flytta in.
Vid denna tidpunkt debatterades dessutom flitigt om det var överdriven lyx att utrusta alla HSB-lägenheterna med egen dusch. Många hyste på fullt allvar farhågor om att denna höga standard skulle påverka den arbetande klassen negativt, då den riskerade att bli “för bekväm”.
Enligt obekräftade uppgifter så var den ursprungliga platsen för huset belägen något längre ned i riktning mot Härlanda Kyrka. Vid utgrävningen hittade man dock rester efter en medeltidskyrka, som uppfördes under 1100-talet. Kyrkan som är Göteborgs äldsta kristna minnesmärke nedbröts på Gustav Vasas befallning 1528 men grävdes ut och restaurerades av Göteborgs stad 1925. Nu för tiden används ruinen mest sommartid för dop och bröllop etc.